Privacy Policy

INTRODUCTION

Homeplus 2 U Sdn Bhd operates rumah-i.com (“Platform”) across desktop, mobile, tablet and apps (including any subdomains) collectively referred as “we”, “our” and “us” in this Privacy Policy (unless the context requires).

This Privacy Policy sets out the manner in which we collect, use, disclose, store, process and manage personal information. By visiting or using the Platform, subscribing to our services or entering into an agreement with us in relation to the Platform, you are taken to have read, and agreed to the collection, use, disclosure, storage, processing and handling of your personal information in accordance with this Privacy Policy.
We may modify this Privacy Policy at any time. You should review this Privacy Policy periodically so that you are updated on any changes.

RESPECTING INFORMATION PRIVACY
We recognise the importance of protecting personal information in accordance with the Malaysia Personal Data Protection Act 2010 and any other applicable local personal data protection laws, regulations, codes of practice, guidelines or guidance notes as may be issued from time to time (as the case may be) (“Privacy Laws”).
In collecting and handling personal information, we are bound by the Privacy Laws, including the personal data protection principles/ obligations in Malaysia and applicable privacy regulations.

THE PERSONAL INFORMATION WE COLLECT ABOUT YOU
We may collect personal information about you including, but not limited to your name, address, phone number, email, gender, occupation, personal interests and any other information provided. For some services and products, we may also collect your personal information to enable verification of your identity, including information from your passport, driver’s licence, and health care and concession cards. If you access any of our services through a social network site such as Facebook, we will collect limited information provided to us by that social network site, such as user name, site ID and email address.

It is mandatory for you to provide us with your name, contact information and other details marked as mandatory as requested by us. If you choose not to furnish any mandatory personal data requested or wish to withdraw your consent or significantly limit the processing of your personal data, you agree that (notwithstanding any agreement between you and us) we may not be able to provide you with our services and products.

If you submit personal information to us in relation to an employment opportunity, we may also collect information about your employment and academic history.

We may also collect non-personal information about you including, but not limited to, data relating to your activities on the Platform (including IP addresses) via tracking technologies such as cookies, web beacons and measurement software or data relating to survey responses.

You acknowledge that the personal information you provide us and which we collect from you, is your own information or information which you have been authorised to provide to us.

HOW WE COLLECT YOUR PERSONAL INFORMATION
We may collect personal information about you from a variety of sources including, but not limited to:

  1. registering to use the Platform or parts of them through your account on the Platform;
  2. logging in to use our Platform via your social networking site (“SNS“) account;
  3. subscribing to receive Alerts/e-brochures and filling in forms, applications surveys or research, participating in promotions and competitions on the Platform or websites of our service providers;
  4. contacting us or our service providers for any reason including, but not limited to, reporting a problem with the Platform, requesting further services or seeking our assistance;
  5. posting or contributing material on our Platform;
  6. by disclosing the information to debt collection agencies to recover any amounts you owe us; and
  7. applying for an employment opportunity with us directly, via an SNS site (eg. LinkedIn) or through your nominated referees.

We may also collect your personal information through our related bodies corporate, our service providers and third parties so that we may provide a better or more relevant service or product to you.

HOW WE USE YOUR PERSONAL INFORMATION
We use the personal information we have collected largely for the purpose of providing you with products and services that you have requested, responding to your inquiries, creating and maintaining your account and ensuring you comply and adhere to our website terms of use.

More specifically, we may use personal information which it has collected to:

  1. ensure that content from the Platform is presented in the most effective manner for you and for your mobile phone;
  2. provide a better or more relevant service or product to you, for instance by automatically populating forms on the Platform when you make enquiries of selected estate agents;
  3. combine your personal information with information that we have collected from its service providers, third parties, cookies or web beacons in order to provide you with a better or more relevant and personalised experience and to improve the quality of its services and the services of third parties. For example, we may combine behavioural data we have collected about you through the use of cookies or web beacons and combine it with your personal information from requests you send to third parties through our Platform;
  4. personalise and customise your services, experience, advertising and content that you view and engage with on the Platform or the websites of our service providers and business partners;
  5. respond to or provide you with service, products, information and assistance that you request from us;
  6. contact you to conduct surveys, research and feedback about our products, services or the Website;
  7. verify your identity when you register or log into our Platform via your SNS account and remind you of your password and username;
  8. allow you to participate in interactive features of our service, when you choose to do so;
  9. help carry out our obligations arising from any contracts entered into between you and us;
  10. notify you about changes to our products and services; and
  11. prepare tenancy agreement or any property related agreement between you and other users or third parties;
  12. use your personal information in direct marketing and/or provide your personal information to another person for gain and/or for use by that person in direct marketing as set out in the USING AND DISCLOSING YOUR PERSONAL INFORMATION FOR MARKETING PURPOSES section below.

If all or part of this information is not provided, we may not be able to provide these services.

If you submit personal information to us in relation to an employment opportunity with us, we may also use your personal information to:

  1. consider you for the position for which you have submitted your personal information to us or any other positions that are or become available in the future;
  2. respond to you in relation to any future application you make for an employment opportunity with us; and
  3. contact your referees in order to collect the information you have consented to us collecting about you in order to consider you for employment opportunities with us.

USING AND DISCLOSING YOUR PERSONAL INFORMATION FOR MARKETING PURPOSES
We may:

  1. use your personal information (ie. your name, residential address, mobile phone number, residential phone number and email address) to provide you with information about offers, promotions, goods or services and for direct marketing real estate, investment and/or financial products/ services (and we may not so use your personal information unless we have received your consent), which we believe may be of interest to you; and
  2. provide your personal information (including your name, residential address, mobile phone number, residential phone number and email address) to (i) real estate agents or agencies, property developers, builders, retirement community operators, landlords, financial and investment providers that have listings or advertising on our Platform and which you have requested information from by submitting an enquiry; and (ii) our service providers (so that they can provide you with products or services on our behalf or products or services that you have requested directly from them, or to help us to provide you with our products or services) for gain and/or for use by that person in direct marketing real estate, investment and/or financial products/services (and we may not so provide the data unless we have received your written consent to the intended provision); and
  3. share your information (ie. your name, residential address, mobile phone number, residential phone number and email address) with our service providers and other third parties (who are our clients or financial services companies, investment service providers and telecommunications services providers) so that they can provide you with products or services on our behalf or help us to provide you with the requested products or services including contacting you in relation to the products or services.

We may not so use your personal information for direct marketing or share your information with others for direct marketing unless we have received your consent. Further, we will give you the opportunity to request that your information not be used for further direct marketing in the future in our communications with you.

WHO WE DISCLOSE YOUR PERSONAL INFORMATION TO
We may disclose personal information to our related bodies corporate, service providers or business partners.
We may also disclose your personal information:

  1. to real estate agents or agencies, property developers, builders, retirement community operators, landlords, financial and investment providers that have listings or advertising on our Platform and which you have requested information from by submitting an enquiry;
  2. to our service providers (who are our clients or financial services companies, investment service providers and telecommunications services providers), so that they can provide you with products or services on our behalf or products or services that you have requested directly from them, or to help us to provide you with our products or services (including if you are a shareholder, to share registrar and share plan management service providers). If you have subscribed to a service through the operating system on your mobile device (including, but not limited to Google’s “Google Now” service), we will disclose information such as your search history to Google. You can opt out of us providing such information to Google through the operating system on your mobile device;
  3. to third parties where you have requested information, services or products from them;
  4. in conjunction with a sale or similar transfer of a business;
  5. to credit reporting agencies for the purpose of eligibility in renting a property and rental transaction history. We may also share your personal data to debt collecting agencies in the event of a default in any payment;
  6. relevant public, government or regulatory authorities, our legal representatives or other concerned parties, in special situations where we have reason to believe that disclosing your personal information is necessary to help identify, contact or bring legal action against anyone damaging, injuring, or interfering (intentionally or unintentionally) with our rights or property, users or anyone else who could be harmed by such activities; and
  7. where we are otherwise authorised or required by law to do so.

If you request information from any organisation through our Platform, you will need to check their privacy policy to find out how they handle your personal information. We are not responsible for the way these organisations collect, use, disclose, store, process or handle personal information you provide to them through our Platform.

SECURITY
We strive to ensure the security, integrity and privacy of personal information we collect. We have established safeguards and use reasonable security measures to protect your personal information from unauthorised access, modification and disclosure. Our employees, contractors, agents and service providers who provide services related to our information systems, are obliged to respect the confidentiality of any personal information held by us. We review and update our security measures in light of current technologies. Unfortunately, no data transmission over the internet can be guaranteed to be totally secure.

CORRECTION AND ACCESS
We will endeavour to take all reasonable steps to keep accurate and up to date, any information which we hold about you. If, at any time, you discover that information held about you is incorrect or you would like to review and confirm the accuracy of your personal information, you can contact us at support@rumah-i.com.
You can also gain access to the personal information we hold about you, subject to certain exceptions provided for by law. To request access to your personal information, please contact us.
You can also notify us to limit the processing or to cease processing of your personal information. To exercise this right, please contact us.

COOKIES AND WEB BEACONS
We use cookies, web beacons and measurement software and tools on the Platform and so do our services providers and third parties such as our analytics, advertising or ad serving partners. We use and disclose the information collected through the use of cookies, web beacons and measurement software and tools in accordance with this Privacy Policy. This includes using the information to report statistics, analyse trends, administer our services, diagnose problems and target and improve the quality of our products and services. We may allow other third parties to use their own cookies and web beacons to collect information about your visits to the Platform. We have no control over such cookies and their use.
We may combine our cookies, information collected through the cookies and web beacons on the Platform with other information (including information collected by third parties using their own cookies and web beacons and providing our cookies and information to third parties) and use analytics services – to provide better or more relevant services and advertising to you on the Platform and third party websites. Our service providers and other third parties may do the same in order to provide more relevant services and advertising to you through other websites that you may visit.

COOKIE CHOICES
If you do not want information collected through the use of cookies, web beacons or measurement software and tools, you may be able to delete or reject Cookies or some of the measurement software features through your browser or the settings section of your mobile or tablet device. Disabling these features may cause some of the functions on the Platform, or products and services not to work properly.

To learn more about how we use Cookies and similar technologies, and how you can manage your preferences, visit our Cookie Policy.

APPLICATIONS, WIDGETS OR LINKS TO OTHER WEBSITES
We provide links to websites outside of the Platform, as well as to third party websites. We also allow some third parties to display widgets and applications on our Platform that allow you to interact and share content including social media buttons such as Facebook share and like, Twitter, Pinterest and Google. These linked sites, applications and widgets are not under our control, and we cannot accept responsibility for the conduct of companies linked to the Platform, or their collection of information through these third party applications or widgets. Before disclosing your personal information on any other website, or using these applications or widgets we advise you to examine the terms and conditions of using that website and the relevant third party’s data collection practices and controls in their privacy policy.

In addition to other rights set out in this Privacy Policy, in certain circumstances you may:

  1. request access to Personal Data that we hold about you;
  2. request a copy of Personal Data that that you have provided to us, in a structured electronic format;
  3. request that we update any inaccurate Personal Data that we hold about you;
  4. request that we restrict the processing of Personal Data that we hold about you. This enables you to ask us to suspend the processing of Personal Data, for example if you want us to establish its accuracy or the reason for processing it;
  5. object to our processing of your Personal Data;
  6. request that we delete any Personal Data that we hold about you, subject to any legal obligations we have to retain your Personal Data; and
  7. withdraw your consent to the processing of the Personal Data that we hold about you. Once you have withdrawn your consent, we will no longer process your Personal Data for the purpose(s) you originally agreed to, unless we are required to do so by law. This will not affect the lawfulness of any processing of Personal Data based on your consent before its withdrawal.

LANGUAGE
In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of the Privacy Policy, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

Rumah-i.com
Last updated in August 2020

Polisi Privasi

Pengenalan

Homeplus 2 U Sdn Bhd mengendalikan Rumah-i.com (“Platform”) secara menyeluruh pada komputer meja, telefon mudah alih, tablet dan aplikasi (termasuk mana-mana subdomain) akan dirujuk secara bersama sebagai “kami” dalam Polisi Privasi ini (melainkan jika konteks memerlukan sebaliknya).
Polisi Privasi ini menyatakan cara kami mengumpul, menggunakan, menzahirkan, menyimpan, memproses dan mengendalikan maklumat peribadi. Dengan mengunjungi atau menggunakan Platform, melanggan kepada perkhidmatan kami atau membuat perjanjian dengan kami berhubung dengan Platform, anda akan dianggap telah membaca dan bersetuju kepada pengumpulan, penggunaan, penzahiran, penyimpanan, pemprosesan dan pengendalian maklumat peribadi anda dengan Polisi Privasi ini.
Kami boleh mengubahsuai Polisi Privasi ini pada bila-bila masa. Anda patut menyemak Polisi Privasi ini secara berkala supaya anda dimaklumkan secara terkini mengenai sebarang perubahan.

MENGHORMATI PRIVASI MAKLUMAT
Kami mengiktiraf kepentingan melindungi maklumat peribadimenurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 dan mana-mana undang-undang, peraturan, kod amalan, panduan atau nota panduan perlindungan data peribadi tempatan lain yang terpakai yang mungkin diperuntukkan dari masa ke semasa (mana-mana yang berkenaan) (“Undang-undang Privasi”).
Dalam mengumpul dan mengendalikan maklumat peribadi, kami terikat dengan Undang-undang Privasi, termasuk prinsip/ tanggungjawab perlindungan data peribadi di Malaysia, dan peraturan-peraturan privasi yang terpakai.

MAKLUMAT PERIBADI MENGENAI ANDA YANG KAMI KUMPUL
Kami boleh mengumpul maklumat peribadi tentang anda termasuk, tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, nombor telefon, e-mel, jantina, pekerjaan, kepentingan peribadi dan sebarang maklumat lain yang diberikan. Bagi sesetengah perkhidmatan dan produk, kami juga boleh mengumpul maklumat peribadi anda untuk membolehkan pengesahan identiti anda, termasuk maklumat daripada pasport, lesen memandu, serta kad-kad penjagaan kesihatan dan konsesi anda. Jika anda mengakses mana-mana perkhidmatan kami melalui laman rangkaian sosial seperti Facebook, kami akan mengumpulkan maklumat yang terhad yang diberikan kepada kami oleh laman rangkaian sosial tersebut, seperti nama pengguna, ID laman dan alamat e-mel.
Ia merupakan suatu kewajipan bagi anda untuk memberikan kami nama, maklumat hubungan dan butiran lain yang ditandakan sebagai wajib seperti yang diminta oleh kami. Jika anda memilih untuk tidak memberikan apa-apa data peribadi wajib yang diminta atau ingin menarik balik persetujuan anda atau mengehadkan pemprosesan data peribadi anda secara ketara, anda bersetuju bahawa (walaupun sebarang perjanjian antara anda dengan kami), kami mungkin tidak dapat memberikan perkhidmatan dan produk kami kepada anda.
Jika anda mengemukakan maklumat peribadi kepada kami berhubung dengan peluang pekerjaan, kami juga boleh mengumpul maklumat tentang sejarah pekerjaan dan akademik anda.
Kami juga mungkin mengumpul maklumat bukan peribadi tentang anda termasuk, tetapi tidak terhad kepada, data yang berkaitan dengan aktiviti anda di Platform (termasuk alamat IP) melalui teknologi penjejakan seperti ‘cookies’, pengesanan laman web atau web ‘beacon’ dan perisian pengukuran atau data yang berkaitan dengan jawapan kaji selidik.
Anda mengakui bahawa maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami dan yang kami kumpulkan dari anda, adalah maklumat anda sendiri atau maklumat yang anda mempunyai kuasa untuk berikan kepada kami.

BAGAIMANA KAMI MENGUMPUL MAKLUMAT PERIBADI ANDA
Kami boleh mengumpul maklumat peribadi mengenai anda daripada pelbagai sumber termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  1. pendaftaran untuk menggunakan Platform atau sebahagian daripada mereka melalui akaun anda di Platform;
  2. log masuk untuk menggunakan Platform kami melalui akaun laman rangkaian sosial (“SNS”) anda;
  3. melanggan untuk menerima Makluman / e-risalah dan mengisi borang, kaji selidik aplikasi atau penyelidikan, mengambil bahagian dalam promosi dan pertandingan di Platform atau laman web pembekal perkhidmatan kami;
  4. menghubungi kami atau pembekal perkhidmatan kami atas apa-apa sebab termasuk, tetapi tidak terhad kepada, melaporkan sesuatu masalah dengan Platform, meminta perkhidmatan yang lanjut atau meminta bantuan kami;
  5. menyiarkan atau menyumbangkan bahan di Platform kami;
  6. dengan menzahirkan maklumat kepada agensi kutipan hutang untuk mendapatkan apa-apa amaun yang anda berhutang kepada kami; dan
  7. memohon peluang pekerjaan dengan kami secara langsung, melalui laman SNS (misalnya LinkedIn) atau melalui perujuk yang dicalonkan anda.

Kami juga boleh mengumpulkan maklumat peribadi anda melalui badan korporat berkaitan kami, pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga supaya kami boleh memberi perkhidmatan atau produk yang lebih baik atau lebih relevan kepada anda.

BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA
Kami menggunakan maklumat peribadi yang kami kumpulkan sebahagian besarnya bagi tujuan menberikan anda produk dan perkhidmatan yang anda telah minta, membalas kepada pertanyaan anda, mencipta dan mengekalkan akaun anda dan memastikan anda mematuhi dan mengikuti terma penggunaan laman web kami.
Secara lebih khusus, kami boleh menggunakan maklumat peribadi yang kami telah kumpulkan untuk:

  1. memastikan kandungan daripada Platform adalah dipaparkan dengan cara yang paling berkesan untuk anda dan untuk komputer anda;
  2. menberikan perkhidmatan atau produk yang lebih baik atau lebih relevan kepada anda, contohnya dengan mengisi borang secara automatik di Platform ketika anda membuat pertanyaan tentang agen hartanah yang dipilih;
  3. menggabungkan maklumat peribadi anda dengan maklumat yang kami telah kumpulkan daripada pembekal perkhidmatannya, pihak ketiga, ‘cookies’ atau ‘web beacon’ bagi memberikan anda pengalaman yang lebih baik atau lebih relevan dan diperibadikan dan untuk meningkatkan kualiti perkhidmatannya dan perkhidmatan pihak ketiga. Sebagai contoh, kami boleh menggabungkan data tingkah laku yang kami telah kumpulkan tentang anda melalui penggunaan ‘cookies’ atau ‘web beacon’ dan menggabungkannya dengan maklumat peribadi anda daripada permintaan yang anda hantar kepada pihak ketiga melalui Platform kami;
  4. memperibadikan dan menyesuaikan perkhidmatan, pengalaman, pengiklanan dan kandungan anda yang anda lihat dan terlibat di Platform atau laman web pembekal perkhidmatan dan rakan perniagaan kami;
  5. membalas kepada atau memberikan anda perkhidmatan, produk, maklumat dan bantuan yang anda minta daripada kami;
  6. menghubungi anda untuk menjalankan tinjauan, penyelidikan dan maklum balas mengenai produk, perkhidmatan atau Platform kami;
  7. mengesahkan identiti anda apabila anda mendaftar atau log masuk dalam Platform kami melalui akaun SNS anda dan mengingatkan anda mengenai kata laluan dan nama pengguna anda;
  8. membenarkan anda untuk mengambil bahagian dalam ciri-ciri interaktif perkhidmatan kami, apabila anda memilih untuk berbuat demikian;
  9. membantu melaksanakan tanggungjawab kami yang timbul daripada mana-mana perjanjian yang dibuat antara anda dan kami;
  10. memaklumkan anda tentang perubahan kepada produk dan perkhidmatan kami;
  11. membuat suatu perjanjian penyewaan atau apa-apa perjanjian berkaitan dengan harta antara anda dan pengguna-pengguna atau pihak ketiga yang lain dan;
  12. menggunakan maklumat peribadi anda dalam pemasaran langsung dan/atau memberikan maklumat peribadi anda kepada orang lain untuk mendapat manfaat dan/atau untuk penggunaan oleh orang tersebut dalam pemasaran langsung seperti yang dinyatakan dalam seksyen dibawah PENGGUNAAN DAN PENZAHIRAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA UNTUK TUJUAN PEMASARAN.

Jika semua atau sebahagian daripada maklumat ini tidak diberikan, kami mungkin tidak dapat menberikan perkhidmatan tersebut.

Jika anda mengemukakan maklumat peribadi kepada kami berhubung dengan peluang pekerjaan dengan kami, kami juga boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk:

  1. mempertimbangkan anda bagi jawatan yang telah anda kemukakan maklumat peribadi anda kepada kami, atau mana-mana jawatan lain yang sedia ada atau akan ada pada masa akan datang;
  2. membalas kepada anda berhubung dengan sebarang permohonan yang anda buat untuk peluang pekerjaan dengan kami pada masa akan datang; dan
  3. menghubungi perujuk anda bagi mengumpul maklumat yang telah anda persetujui untuk kami kumpulkan mengenai anda bagi mempertimbangkan peluang pekerjaan anda dengan kami.

PENGGUNAAN DAN PENZAHIRAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA UNTUK TUJUAN PEMASARAN
Kami mungkin:

  1. menggunakan maklumat peribadi anda (iaitu nama, alamat kediaman, nombor telefon mudah alih, nombor telefon kediaman dan alamat e-mel anda) untuk memberi anda maklumat mengenai tawaran, promosi, barang atau perkhidmatan, dan untuk pemasaran langsung hartanah, pelaburan dan/atau produk/ perkhidmatan kewangan (dan kami tidak menggunakan maklumat peribadi anda kecuali jika kami telah menerima persetujuan anda), yang kami percaya mungkin menarik minat anda; dan
  2. memberikan maklumat peribadi anda (termasuk nama, alamat kediaman, nombor telefon mudah alih, nombor telefon kediaman dan alamat e-mel anda) kepada (i) agen atau agensi hartanah, pemaju hartanah, pembina, pengendali komuniti persaraan, tuan tanah, pembekal kewangan dan pelaburan yang tersenarai atau mempunyai iklan di Platform kami dan yang anda telah minta maklumat dengan mengemukakan sesuatu pertanyaan; dan (ii) pembekal perkhidmatan kami (supaya mereka boleh memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau produk atau perkhidmatan yang anda telah minta secara langsung daripada mereka, atau untuk membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan kami) untuk mendapat manfaat dan/atau untuk penggunaan oleh orang tersebut dalam pemasaran langsung hartanah, pelaburan dan/atau produk/ perkhidmatan kewangan (dan kami tidak boleh memberi data kecuali kami telah menerima persetujuan bertulis anda kepada pemberian tersebut);
  3. berkongsi maklumat anda (iaitu nama, alamat kediaman, nombor telefon mudah alih, nombor telefon kediaman dan alamat e-mel anda) dengan pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga lain (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi) supaya mereka dapat memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan yang diminta termasuk menghubungi anda berhubung dengan produk atau perkhidmatan.

Kami tidak boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk pemasaran langsung atau berkongsi maklumat anda dengan yang lain untuk pemasaran langsung kecuali kami telah menerima persetujuan anda. Selain itu, kami akan memberi anda peluang untuk meminta supaya maklumat anda tidak digunakan untuk pemasaran langsung selanjutnya pada masa akan datang dalam komunikasi kami dengan anda.

KEPADA SIAPA KAMI MENZAHIRKAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA
Kami boleh menzahirkan maklumat peribadi anda kepada badan korporat berkaitan, pembekal perkhidmatan atau rakan kongsi perniagaan kami.
Kami juga boleh menzahirkan maklumat peribadi anda:

  1. kepada agen atau agensi hartanah, pemaju harta, pembina, pengendali komuniti persaraan, tuan tanah, pembekal kewangan dan pelaburan yang tersenarai atau mempunyai iklan di Platform kami dan di mana anda telah meminta maklumat dengan mengemukakan sesuatu pertanyaan;
  2. kepada pembekal perkhidmatan kami (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi), supaya mereka dapat memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau produk atau perkhidmatan yang anda telah minta secara langsung dari mereka, atau untuk membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan (termasuk jika anda adalah seorang pemegang saham, kepada pendaftar saham dan pembekal perkhidmatan pengendalian pelan saham). Jika anda telah melanggan kepada perkhidmatan melalui sistem operasi dalam peranti mudah alih anda (termasuk, tetapi tidak terhad kepada perkhidmatan “Google Now” Google), kami akan menzahirkan maklumat seperti sejarah carian anda kepada Google. Anda boleh memilih supaya kami tidak memberi maklumat tersebut kepada Google melalui sistem operasi dalam peranti mudah alih anda;
  3. kepada pihak ketiga di mana anda telah meminta maklumat, perkhidmatan atau produk daripada mereka;
  4. bersempena dengan jualan atau pemindahan perniagaan yang serupa;
  5. kepada agensi-agensi kutipan hutang, penasihat-penasihat undang-undang, akauntan dan juruaudit, memantau tingkah laku pengguna di atas Platform dan proses pembayaran untuk mana mana produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan;
  6. orang awam, kerajaan atau pihak berkuasa, wakil undang-undang kami atau pihak lain yang berkenaan yang relevan, dalam situasi istimewa di mana kami mempunyai sebab untuk percaya bahawa penzahiran maklumat peribadi anda adalah perlu untuk membantu mengenalpasti, menghubungi atau mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa yang merosakkan, mencederakan atau menganggu (secara sengaja atau tidak segaja) dengan hak atau harta kami, pengguna atau orang lain yang boleh dimudaratkan oleh aktiviti-aktiviti tersebut; dan
  7. jika kami sebaliknya diberi kuasa atau dikehendaki oleh undang-undang untuk membuat demikian.
    Jika anda meminta maklumat daripada mana-mana organisasi melalui Platform kami, anda perlu menyemak polisi privasi mereka untuk mengetahui bagaimana mereka mengendalikan maklumat peribadi anda. Kami tidak bertanggungjawab atas cara organisasi tersebut mengumpul, menggunakan, menzahirkan, menyimpan, memproses atau mengendalikan maklumat peribadi yang anda berikan kepada mereka melalui Platform kami.

KESELAMATAN
Kami berusaha untuk memastikan keselamatan, integriti dan privasi maklumat peribadi yang kami kumpulkan. Kami telah menubuhkan perlindungan dan menggunakan langkah-langkah keselamatan yang munasabah untuk melindungi maklumat peribadi anda daripada akses, ubahsuaian dan penzahiran tanpa kebenaran. Pekerja, kontraktor, agen dan pembekal perkhidmatan kami yang memberikan perkhidmatan yang berkaitan dengan sistem maklumat kami, adalah ditanggungjawabkan untuk menghormati kerahsiaan maklumat peribadi yang dipegang oleh kami. Kami menyemak dan mengemaskini langkah-langkah keselamatan kami berdasarkan teknologi terkini. Malangnya, tiada penghantaran data melalui Internet boleh dijamin betul-betul selamat.

PEMBETULAN DAN AKSES
Kami akan berusaha untuk mengambil semua langkah yang munasabah supaya apa-apa maklumat yang kami pegang mengenai anda adalah tepat dan terkini. Jika, pada bila-bila masa, anda mendapati bahawa maklumat yang dipegang mengenai anda salah atau anda ingin menyemak dan mengesahkan ketepatan maklumat peribadi anda, anda boleh menghubungi kami di support@rumah-i.com.
Anda juga boleh mendapat akses kepada maklumat peribadi yang kami pegang mengenai anda, tertakluk kepada pengecualian tertentu yang diperuntukkan oleh undang-undang. Untuk meminta akses kepada maklumat peribadi anda, sila hubungi kami.
Anda juga boleh memaklumkan kepada kami untuk mengehadkan pemprosesan atau menghentikan pemprosesan maklumat peribadi anda. Untuk melaksanakan hak ini, sila hubungi kami.

 ‘COOKIES’ DAN ‘WEB BEACON’ ATAU PENGESAN WEB

Kami menggunakan ‘cookies’, ‘web beacon’ atau pengesan web dan perisian pengukuran dan alatan di Platform dan begitu juga bagi pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga seperti penganalisis, rakan kongsi pengiklanan atau perkhidmatan iklan kami. Kami menggunakan dan menzahirkan maklumat yang dikumpulkan melalui penggunaan ‘cookies’, ‘web beacon’ dan perisian pengukuran dan alatan mengikut Polisi Privasi ini. Ini termasuk menggunakan maklumat untuk melaporkan statistik, menganalisis trend, mentadbirkan perkhidmatan kami, mengenalpasti masalah dan menyasar dan meningkatkan kualiti produk dan perkhidmatan kami. Kami boleh membenarkan pihak ketiga lain untuk menggunakan ‘cookies’ dan ‘web beacon’ mereka sendiri untuk mengumpulkan maklumat mengenai kunjungan anda ke Platform. Kami tidak mempunyai kawalan atas “cookies” tersebut dan penggunaannya.

Kami boleh menggabungkan ‘cookies’ kami, maklumat yang dikumpulkan melalui ‘cookies’ dan ‘web beacon’ di Platform dengan maklumat lain (termasuk maklumat yang dikumpulkan oleh pihak ketiga dengan menggunakan ‘cookies’ dan ‘web beacon’ mereka sendiri dan memberikan ‘cookies’ dan maklumat kami kepada pihak ketiga) dan menggunakan perkhidmatan analisis seperti Firebase Analytics – untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik atau relevan dan pengiklanan kepada anda di Platform dan laman web pihak ketiga. Pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga lain boleh melakukan perkara yang sama untuk memberikan perkhidmatan dan pengiklanan yang lebih relevan kepada anda melalui laman web lain yang anda mungkin lawati.

PILIHAN ‘COOKIES’
Jika anda tidak mahu maklumat dikumpulkan melalui penggunaan ‘cookies’, ‘web beacon’ dan perisian pengukuran dan alatan, anda akan boleh memadamkan atau menolak ‘Cookies’ atau beberapa perisian pengukuran melalui pelayar web atau bahagian tetapan peranti mudah alih atau tablet anda. Melumpuhkan ciri-ciri ini mungkin menyebabkan beberapa fungsi di Platform, atau produk dan perkhidmatan tidak dapat berfungsi dengan betul.

APLIKASI, PERKAKAS WIDGET ATAU PAUTAN KE LAMAN WEB LAIN
Kami memberi pautan ke laman web di luar Platform dan serta laman web pihak ketiga. Kami juga membenarkan beberapa pihak ketiga untuk memaparkan perkakas widget dan aplikasi di Platform kami yang membenarkan anda untuk berinteraksi dan berkongsi kandungan termasuk butang sosial media seperti butang ‘kongsi’ dan ‘suka’ Facebook, Twitter, Pinterest dan Google. Laman, aplikasi dan perkakas widget yang berpautan ini tidak berada di bawah kawalan kami, dan kami tidak akan bertanggungjawab untuk kelakuan syarikat yang berpautan dengan Platform, atau pengumpulan maklumat mereka melalui aplikasi atau perkakas widget pihak ketiga ini. Sebelum menzahirkan maklumat peribadi anda di mana-mana laman web lain, atau menggunakan aplikasi atau perkakas widget ini kami menasihatkan anda untuk memeriksa terma dan syarat menggunakan laman web itu dan amalan dan kawalan pengumpulan data pihak ketiga yang relevan dalam polisi privasi mereka.

Dalam menyediakan perkhidmatan kami kepada anda, kami boleh memantau aktiviti anda di Platform menggunakan proses automatik, termasuk bagi tujuan mengira kadar penggunaan Platform dan membina profil pengguna. Ini membolehkan kami menyediakan perkhidmatan lebih khusus dan relevan kepada anda, termasuk memperkenalkan unsur-unsur lebih relevan kepada anda.

Lanjutan kepada hak-hak lain yang digariskan dalam Dasar Privasi ini, dalam keadaan tertentu anda boleh:

  • meminta akses kepada Data Peribadi anda dalam simpanan kami;
  • meminta sesalinan Data Peribadi yang anda kemukakan kepada kami, dalam format elektronik berstruktur;
  • meminta untuk mengemas kini sebarang kesilapan dalam Data Peribadi anda dalam simpanan kami;
  • meminta untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda dalam simpanan kami. Ini membolehkan anda meminta kami menunda pemprosesan Data Peribadi, misalnya jika anda ingin kami menentukan ketepatan atau sebab bagi memprosesnya;
  • membantah pemprosesan Data Peribadi anda;
  • meminta untuk memadamkan sebarang Data Peribadi anda dalam simpanan kami, tertakluk kepada sebarang undang-undang yang mewajibkan kami untuk menyimpan Data Peribadi anda; dan
  • menarik balik persetujuan anda bagi pemprosesan Data Peribadi anda dalam simpanan kami. Setelah anda menarik balik persetujuan anda, kami tidak akan memproses Data Peribadi anda bagi tujuan asal yang dipersetujui oleh anda, melainkan kami dikehendaki berbuat sedemikian mengikut undang-undang. Ini tidak akan menjejaskan kesahan pemprosesan Data Peribadi berdasarkan persetujuan anda sebelum ditarik balik.

Bahasa
Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia polisi privasi ini, maka versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi Bahasa Malaysia.

Rumah-i.com
Terakhir dikemaskini pada Ogos 2020

Rumah-i

Rumah-i is a prominent rental services company that provides simple and straightforward solutions for property owners and investors. We understand the needs of property owners and provide a comprehensive service that is guaranteed to give returns.

Contact Us

HOMEPLUS 2 U SDN BHD
1347586-K (201901038256)

Email : hello@rumah-i.com

Phone : 6017-332 9139

Featured in

TERM & CONDITIONS

- Entitle ONE time rental collection service for free

- Rental collection service for free is limited to FIRST 1,000 properties which engage the service and is for pre-launch registered owners only.

- Tenancy agreement must be prepared by Rumah-i.